Wednesday, May 18, 2011

Bahagian yang terdapat pada Pohon anggur

Pengertian Bahagian-bahagian Pohon anggur yang boleh berbuah

a) Ranting adalah tunas matang yang tumbuh pada dahan dan telah menjadi kekayuan setelah tumbesaranya tamat. Ranting untuk penghasilan buah seeloknya dalam tempoh tumbesaran pohon lebih setahun untuk dilakukan pemangkasan untuk pembuahan.

b) Buds (Ruas) berbentuk bongol yang ada pada batang dan ranting samada yang matang atau belum. Segala bentuk pertumbuhan bermula dari ruas(buds).


c) Batang kekal utama pada setiap pohon anggur yang matang.


d) "Spurs" adalah ranting yang matang, di potong kepada dua atau tiga ruas dimasa pemangkasan untuk pembuahan pada masa tersebut. Ia akan menghasilkan tunas dari ruas tersebut dan seterusnya ranting yang matang. Bertujuan untuk menghasilkan ranting buah pada musim pemangkasan untuk pembuahan dimasa akan datang.

e) Tunas adalah batang yang hijau dan belum matang. Ia terhasil dari ruas(buds) yang terdapat pada batang yang matang lebih dari setahun dan mengeluarkan daun, bunga dan buah. Pada anak pokok, tunas inilah yang kita akan bentuk menjadi batang yang matang.

f) Dahan adalah penghubung antara batang.

g) Ranting buah dibentuk pada ranting yang matang lebih dari setahun untuk menghasil buah dengan memotong ranting dan meninggalkan sekurang-kurang 3 ke 4 ruas(buds) pada masa pemangkasan untuk pembuahan.

h) "Sucker" adalah tunas atau ranting yang tumbuh di bahagian paling bawah batang. Ia adalah bahagian yang mula sekali mendapat sumber sebelum di hantar ke bahagian lain. Bahagian ini sebaiknya di potong atau dibuang untuk memberi laluan sumber ke bahagian pokok yang diperlukan.

No comments:

Post a Comment